Archeologen vinden resten van huisjes uit 17e eeuw.

Tijdens de werkzaamheden aan de Parallel Boulevard zijn er ook archeologen actief. Zij voerden al vóór de werkzaamheden begonnen, een vooronderzoek uit. Begeleiding en adviezen door archeologen bij graafwerkzaamheden zijn wettelijk verplicht.

Bakstenen

In januari zijn de archeologen gestuit op muren van huisjes die waarschijnlijk terug gaan tot de 17e eeuw. Dat kunnen ze zien aan de grootte van de bakstenen. De huisjes zijn vergelijkbaar met het witte huisje dat nog aan de boulevard staat. Alle gevonden muren zijn opgemeten en gefotografeerd. Er zijn ook wat aardewerk scherven gevonden. Deze worden opgestuurd naar deskundigen die kunnen bepalen uit welke tijd ze komen. Zo ontstaat een beeld van hoe Noordwijk Aan Zee er vroeger heeft uitgezien. Nadat alles is vastgelegd, zijn de resten van de huisjes verwijderd.

Het werk van de archeologen levert geen vertraging op bij de werkzaamheden. Zij voeren het onderzoek uit in een apart werkvak en nog voordat Dura Vermeer haar werkzaamheden uitvoert.

Oude kaarten van Noordwijk

Archeologen baseren zich ook op oude kaarten van de omgeving. Ook u kunt die bekijken! Ga daarvoor naar topotijdreis.nl en vul uw postcode in om te zien hoe het er vroeger uitzag rondom de Parallel Boulevard!

Oude kaart van Noordwijk